Back

AMERİKA'DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Neden Amerika’da Üniversite Eğitimi?

Amerika’da yaklaşık olarak üniversite eğitimi veren 4300 kurum’da 900,000 kadar yabancı uyruklu öğrenci eğitim almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, lisans eğitimi almak için yabancı öğrenciler arasında en popüler ülkelerin başında gelmektedir. Bunun başlıca sebepleri arasında; Amerikan Üniversitelerinin Dünya’nın en prestijli üniversiteleri aralarında yer almaları, yetenekli ve başarılı öğrencilere verilen burs imkanları, sınırsız sayıdaki eğitim konu başlıkları ve kaynakları bulunmaktadır. Diğer ülkelerle kıyaslandığında başka bir avantajı ise neredeyse hiç kredi kaybetmeden ilk iki sene kolaylıkla bölüm değiştirilebiliniyor olmasıdır. Buna ek olarak da Mezunlar  için 12 aylık bir çalışma programı bulunmaktadır (Optional Practical Training-OPT).

Diploma Türü ve Eğitim Süresi 

Önlisans Diploması (2 yıl): Bu eğitimler genellikle Community College’lar tarafından verilmektedir. (Program bitiminde ögrenci isterse 4 senelik bir üniversite programına geçiş yaparak, diplomasını üniversite lisans diplomasına çevirebilir.)

Lisans Diploması (4 yıl): Lisans diploması eğitim süresi 4 senedir. Diploma türü ise hangi fakülteden mezun olunduğuna göre değişir.  Örneğin;

  • Bachelor of Science (BS): Bilim ve Fen bölümleri mezunlarina verilen diplomaya verilen isimdir. İçerdiği alanlardan bazıları; Biyoloji, İşletme, Kimya, Bilgisayar, Mühendisliği, Matematik, Fizik vb.

  • Bachelor of Arts (BA) : Liberal Sanat bölümleri mezunlarına verilen diplomaya verilen isimdir. İçerdiği alanlardan bazıları; İletişim, Eğitim, Edebiyat, Yabancı Diller, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji vb.

  • Bachelor of Fine Arts (BFA): Görsel ve Performans Sanatları bölümleri mezunlarına verilen diplomanın  ismidir. İçerdiği alanlardan bazıları; Metin Yazarlığı, Sinema & Fotoğraf, Müzik, Performans Sanatları, Görsel Sanatlar vb.

  • Juris Doctor Degree (J.D.): Amerika’da avukat olabilmek için önce 4 senelik lisans eğitimi tamamlamak gerekmektedir. Lisans eğitimi herhangi bir

LSAT 3 years, bar exam

Kredi Sistemi Nedir?

Amerika’da üniversitelerde kredili sistem kullanılmaktadır. Mezun olabilmek için belirli bir kredi toplamı şartı aranmaktadır. Üniversite diploması alabilmek için 120 kredi yeterli olurken önlisans diploması için 60 kredi gerekmektedir. Her ders 3 veya 4 kredidir. Uluslararası öğrencilerin her dönem en az 12 kredi alması zorunludur. 120 krediyi 4 sene yani 8 dönemde tamamlamak isteyen bir öğrenci her dönem 15 kredi kadar ders almalıdır. Buda yaklaşık dönem başı 4 veya 5 ders demektir.

Akademik Takvim

Amerikan üniversiteleri akademik takvimlerinde dönem sistemi veya çeyrek sistemi kullanmaktadır. 

Dönem sisteminde; dersler Ağustos sonu başlar Aralık sonu birinci dönem biter, ve eğitime ara verilir. Ocak ayında ise ikinci dönem başlar, Mayıs ayında da son bulur. Yaz döneminde eğitime ara verilir. 

Çeyrek sisteminde;  akademik takvim 4 dönemden oluşmaktadır, her dönem 10-12 hafta sürmektedir, her dönem arasında kısa bir ara verilir. Ayrıca yaz döneminde öğrenci ders almaya devam edebilir. 

Üniversite Çeşitleri

Amerika’daki üniversitelerin isimleri fakülte sayılarına (büyüklüklerine) ve verdikleri eğitime göre değişiklik gösterir. Örneğin 3 veya 4 Fakültesi olan üniversiteye ‘University’ denirken sadece 1 tane fakültesi olup belirli dallarda eğitim veren üniversitelere ‘College’ denmektedir. Her ikisinde de verilen üniversite diploması eşdeğerdir. 

Amerika’da hem devlet üniversiteleri hemde özel üniversiteler bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri özel üniversiteler gibi ücretlidir. Devlet ve özel üniversite arasındaki en önemli fark ekonomik kaynaklarıdır. Örneğin, devlet üniversiteleri ekonomik kaynaklarını federal devletten veya bulunduğu eyaletten alırken, özel üniversiteler bu ekonomik kaynağı; bağışlardan veya özel kişilerden almaktadır.

Community College

Community College’lar bulunduğu bölge halkına hizmet etmek için ve uygun maliyete eğitim sunmak, bölge halkının meslek sahibi olabilmesi için kurulmuş eğitim kurumlarıdır. Community College’lar sadece 2 senede tamamlanan ve toplamda 60 kredi olan Önlisans Diploması vermektedirler. Şu anda Amerika’da yaklasik olarak olarak 1,100 tane community college vardır.

Community Collegeların başlıca özellikleri ve avantajları:

  • Eğitim maliyetleri düşük,

  • Kabul şartları daha esnek,

  • Öğrenci sayısı daha az,

  • Yüksek not ortalaması (GPA) ile mezun olmak daha kolaydır.

Uluslararası öğrenci kabul eden bu okullardan alınan Önlisans Diploması ile öğrenci arzu eder ise mezuniyeti sonrasında 4 senelik bir üniversitede 2 sene daha okuyarak lisans tamamlama yapabilir. Özellikle bu şekilde yapılan lisans tamamlama sistemi California eyaletinde çok yaygındır. Community College’da önlisans diplomasını alan öğrenci 4 senelik üniversiteye transfer olarak üniversite diplomasını alabilir.

Community College’lardan alabileceğiniz diploma çeşitleri:

  • Associate in Arts (A.A): Sanat, Liberal Sanatlar, Müzik, Dans vb

  • Associate in Science (A.S): Muhasebe, Bilgisayar, Mühendislik, İşletme, Mimarlik, Moda, İç Mimarlık vb.

  • Associate Degree for Transfer (ADT): California eyaletinde ki Community College’ların 4 senelik üniversite programlarına transfer için oluşturdukları özel önlisans diplomasıdır.

Community College’dan alacağınız önlisans diploması ile 4 senelik üniversiteye transfer olurken aslında çok büyük avantaj elde edebilirsiniz. Kabul şartlarında çok yüksek ortalama (GPA) ve sınav sonucları (SAT/ACT) isteyen, sıralamalarda çok üstte olan top üniversitelere, Community College’lardan çok daha kolay bir şekilde transferiniz mümkün olabilir. Top üniversite dediğimiz okullara bu şekilde transfer olan birçok öğrenci bulunmaktadır.

Community College’larda genellikle çeyrek dönem sistemi bulunmaktadır. Kısaca eğitim 12 ay devam eder. Buna ek olarak ingilizce seviyesi (TOEFL veya IELTS puanı) akademik olarak yetersiz olan ve devamında Önlisans Programına başlayacak öğrencilere de uygun fiyatlarda dil eğitimi sunan birçok Community College bulunmaktadır.

Üniversite Sıralamaları (Rankings)

Amerika’da üniversitelerin kalite standartlarını merkezi hükümete bağlı olan Eğitim Bakanlığı denetlemez. Bu görevi eğitim gönüllüleri ve profesyoneller üstlenmiştir. Eğitim alınacak üniversitenin bulunduğu bölgeye bağlı olan eğitim derneği tarafından akredite edildiğine emin olunmalıdır. Akreditasyonlar sadece şart olan minimum eğitim standartlarının sağlandığının bir göstergesi olup sıralamalarla ilgili değillerdir. Özel kurumlar (USNews and World Report, Times Higher Education vb.) tarafından yayınlanan tüm üniversite sıralamaları aslında subjektiflerdir. Çünkü değerleme sırasında uygulanan metodların adilliği konusunda hiçbir zaman uzlaşmaya varılamamıştır. Sıralamalarda hem eğitim alınacak konu/disiplin listesine bakılabilir hemde üniversitenin genel sıralamasına bakılabilir. Sıralamaların Lisansüstü öğrenciler için daha yararlı bir kaynak olduğu unutulmamalıdır. 

Sıralamanın ana kriterleri;

  • Lisans seviyesindeki akademik repütasyon

  • En son başvurusu kabul edilen öğrencilerde uygulanan seçicilik oranı

  • Mezuniyet yüzdesi

  • Finansal kaynaklar

  • Mezunlarının desteği

  • En son akademik senedeki fakülte kaynaklarıdır.

Sıralamalarda genellikle ilk 200 üniversiteye bakılmaktadır, ilk 50 üniversite Tier 1, ikinci 50 Tier 2, üçüncü 50 Tier 3, dördüncü 50 ise Tier 4 olarak adlandırılmıştır. Doğru üniversite seçiminde önemli olan, sıralamalardan çok, öğrenci için en doğru ve en uygun üniversitenin bulunmasıdır.

Ivy League Nedir?

Amerika’nın doğu yakasında, New England bölge ve çevresindeki 8 prestijli üniversite Ivy League’dedir. Bunlar; Harvard, Cornell, Brown, Dartmouth, Princeton, Yale, Columbia, Upenn’dir.

Eğitim Ücretleri

Üniversite Senelik Egitim Ucretleri, $13,000 – $60,000 arasında değişmektedir. Community College’lerin Senelik Eğitim Ücretleri ise $5,000 – $20,000 arasında değişmektedir.Ortalama olarak 4 senelik bir üniversitedeki yıllık eğitim ücreti $25,000 kadardır.

Konaklama Seçenekleri

Kampüsteki yurtlarda yemek dahil senelik konaklama ücretleri $8,000 – $25,000 arasında değişmektedir.

Başvuruda Aranan Şartlar ve İstenilen Evraklar

Her üniversite ve bölüm, başvuru şartlarını kendi belirler. Üniversite başvurusu, önceden titizlikle hazırlanılması gereken bir süreçtir. Lise eğitimine devam ederken başvuru yapacağınız için lise diploması başvuru esnasında istenmez. Lise not ortalamanız ne kadar yüksekse o kadar avantaj sahibi olursunuz. TOEFL ve IELTS puanınız başvuru esnasında elinizde bulunmuyorsa, başvurudan sonrada gönderebilirsiniz. Önemli olan bir bütün olarak iyi bir başvuru dosyası hazırlanmış olmasıdır.

Her üniversitenin istediği ingilizce seviye tespit sınav sonuç puanları bellidir. Genellikle TOEFL IBT 76-80 puan aralığı istenir. Bazı üniversitelerin kendi bünyelerinde olan Bridge programları bulunur. Eğer istenilenden daha az TOEFL puani alırsanız 1 veya 2 dönem bu program sayesinde istenilen İngilizce seviyesine ulaşıp üniversite programınıza başlayabilirsiniz.

Öncelikli olarak istenilen başvuru evrakları:

  • Başvuru Formu: Online olarak doldurulur.

  • İngilizce Yeterlilik Belgesi: TOEFL veya IELTS sonuç belgesi (orjinal belge istenir)

  • Lise Puanları: Lise ders puanları hem elektronik hem de posta ile üniversiteye iletilmelidir. (antetli imzalı zarfta olmalıdır)

  • Referans mektupları: Lise öğretmenlerinden alınan referans mektupları, başvurularda çok önemlidir.

  • Niyet Mektubu: Eğitim kurumu belirli bir konu başlığı isteyebilir veya serbest konu seçilebilir.

  • Pasaport: Pasaportunuz resimli sayfasının kopyası

  • Banka Mektubu ve İmzali Sponsor Mektubu: Her üniversitenin eğitim ücreti, konaklama ve yaşam maliyetinin toplamı kadar miktarı öğrencinin veya öğrencinin sponsoru olacak kişinin ödeyeceği, imzalı bir mektup ile beyan edilmelidir. Bu mektubu bankanızdan alacağınız için, banka hesap dökümü ile desteklemeniz istenir.

  • SAT sınav sonuç belgesi: Her üniversite için şart olan bir test olmadığı için zorunlu değildir.

  • C.V: Mecburi değildir ancak, öğrencinin yaz staji, yaz okulları gibi ek aktiviteleri bulunuyorsa, CV hazırlaması önerilir.

  • Başvuru ücreti ödemesi: Online olarak başvuru esnasında kredi karti ile ödenir, yaklaşık $50’dir.