İngiltere’de 10 ve 11. sınıflarda öğrenciler iki sene sonunda yapılacak olan GCSE “General Certificate of Secondary Education” (Orta Öğretim Sertifikası) sınavına hazırlanacak şekilde eğitim alırlar. İngiltere eğitim sisteminde, öğrenciler GCSE hazırlığında 9 – 12 adet ders alırlar. Bu derslerden bazıları mecburidir (Matematik, İngilizce, Bilim, Tarih, Coğrafya gibi..) bazıları da öğrencinin ilgi alanı veya yeteneklerine göre seçilir. 2 yıl sonunda öğrenci aldığı derslerden sınavlara girer ve sertifikasını alır. GCSE puanı sonrasında alması gereken A-Level veya IB programları için çok önemlidir.
BİR YILLIK YOĞUN GCSE PROGRAMI
Bazı okullarda uluslararası öğrenciler için 11. sınıfta bir yıllık yoğun GCSE programı verilmektedir. Bu programa 15 yaş üstünü doldurmuş ve kendi ülkesinde yeterli eğitim alt yapısını almış öğrenciler katılabilmektedir. Program standart GCSE den daha az ders sayısına sahiptir (en fazla 6).
IGCSE PROGRAMI
Uluslararası GCSE programı, İngiltere’de A-level veya IB okumak isteyen uluslararası öğrencilerin, hazırlık için okuduğu programdır. Programda öğrenciler 5 ila 7 ders alırlar (İngilizce, Matematik ve Fen Bilimleri dahil olmak üzere). Her okulun kendi IGCSE ders listesi mevcuttur. 11. sınıf sonunda öğrenciler aldıkları derslerden sınav olurlar ve notlarına göre IGCSE sertifikalarını alırlar.
A-LEVEL PROGRAMI
İngiltere eğitim sisteminde 16 yaşına gelen öğrenciler, A Level sınavlarına hazırlanacağı 2 yıllık A Level programına başlayabilirler. A level programında öğrenciler okumak istedikleri üniversite bölümü ile ilgili 3 veya 4 ders seçip uzmanlaşırlar. A level sınavları Birleşik Krallık devleti tarafından yapılıp, tüm İngiltere ve dünya çapındaki kurumlar tarafından tanınmaktadır. 13. sınıf sonunda, öğrenciler seçtikleri derslerin sınavların ardından A level sertifikalarını alırlar.
IB PROGRAMLARI (Uluslararası Bakalorya)
Bazı özel okullar tarafından verilen IB programı, 3-4 konu başlığından daha fazla ders almak isteyen öğrenciler için uygundur. IB programında öğrenciler, 3’ü yüksek düzey diğer 3’ü standar düzeyde olmak üzere toplam 6 başlıkta ders alırlar. Her okulun farklı düzeyde farklı dersler mevcuttur. Ayrıca zorunlu olan Bilgi Teorisi (TOK), Genişletilmiş Deneme (EE) veYaratıcılık, Etkinlik, Hizmet (CAS) içeren çekirdek program da öğrencilere verilir. Öğrenciler her ders için yazılı sınava girerek puanları belirlenir.